Praat vandaag over morgen

De groep ouderen groeit snel, en daarmee ook de vraag naar zorg. Ouderen blijven langer thuis wonen, en het aantal alleenwonenden is groter dan ooit. Onder de noemer ‘Praat vandaag over morgen’ worden toekomstige zorgvragers en mantelzorgers in Helmond gestimuleerd om samen te praten over de zorg van morgen. Stichting Welzijnsfonds Helmond ondersteunt dit initiatief financieel.

In Helmond wonen momenteel meer dan 23.000 mensen van 60 jaar en ouder. Deze groep zal tot 2040 naar verwachting met 50 tot 55% groeien. Sociale netwerken worden steeds belangrijker bij het ouder worden, zeker nu professionele zorg schaarser wordt. Steun van anderen kan ouderen helpen langer de regie over hun leven te houden. Veel jonge, vitale ouderen zijn zich nog niet bewust van het belang hiervan. Daarom is het cruciaal om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

  • Wat kun jij betekenen voor ouderen in jouw omgeving?
  • Hoe wil jij zelf oud worden?
  • Wat verwacht je van je naasten, je buurt of de overheid?
  • Zijn die verwachtingen realistisch?
  • Wat kun je nu al regelen om later fijn oud te worden?

Wijkgerichte campagne
Hoe dichter bij de inwoner, hoe groter het effect. Daarom wordt er gekozen voor een wijkgerichte aanpak, ondersteund door een bredere gemeentelijke campagne. De bewustwordingscampagne en wijkbijeenkomsten nodigen inwoners uit om vragen te stellen over wonen, welzijn en zorg. Deze vragen kunnen vervolgens leiden tot contact met initiatieven zoals Kansrijk, het Expertisecentrum Mantelzorg, de GoedVoorMekaarbox, welzijnsbezoeken van de LEVgroep, activiteiten van ouderenbonden, VBOH (met woonadviseurs, cliëntondersteuners en OAH), of vervoersvoorzieningen zoals Automaatje. Zo wordt er samengewerkt aan een toekomst waarin iedereen prettig oud kan worden.